Şantaj Suçu TCK 107

Şantaj suçu, tehdit suçunun özel bir görünümünü oluşturmakla beraber Türk Ceza Kanunu’nun Hürriyete Karşı Suçlar bölümünde 107. maddede düzenlenmiştir. Kanun hükmüne göre; 

 “(1) Hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. 

(2) (Ek: 29/6/2005 – 5377/14 md.) Kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulması halinde de birinci fıkraya göre cezaya hükmolunur.”

 

Şantaj suçunun korunan hukuksal değerini, kişilerin irade özgürlüğü oluşturmaktadır. Kişiyi bir şeyi yapmaya veya yapmamaya zorlamaya yönelik tehdit içermesi gerekir. Şantaj suçunun oluşabilmesi için suçun mağdurunun zorlanmış olması yeterli sayılmaktadır.

 

Şantaj suçunun soruşturması ve kovuşturması şikayete bağlı olmayıp; ilgili makamlar tarafından soruşturması ve kovuşturması resen yapılır. Suçun işlendiğine dair Cumhuriyet Başsavcılığı’nın şikayet, ihbar veya herhangi bir yol ile bilgi sahibi olması sonucunda resen soruşturma başlatılır. Şantaj suçunun şikayete tabi suçlardan olmaması nedeni ile mağdur şikayetini geri çekse dahi soruşturma ve kovuşturma devam eder.

 

Şantaj Suçunda Zamanaşımı


Şantaj suçu, şikayete bağlı suçlardan değildir. Bu açıdan şikayete bağlı suçlar açısından aranan 6 aylık şikayet süresi bu suç tipinde aranmaz. İlgili suç, Asliye Ceza Mahkemeleri’nin görev alanına giren suçlardan olduğundan genel ceza zamanaşımı süresi içinde suçun soruşturulması ve kovuşturulmasının yapılması gerekmektedir. 8 Yıllık zamanaşımının başlangıç süresi, suça konu “şantajın” öğrenilme tarihinden itibaren başlar.
 

Şantaj Suçunda Uzlaşma


Kural olarak uzlaşmaya tabi olan suçlar, soruşturma aşamasındayken Uzlaşma Bürosu’na gönderilir ve uzlaşma prosedürlerinin işletilmesi gerekmektedir. Şantaj Suçu, Uzlaşmaya tabi suçlar arasında yer almamaktadır. Dolayısıyla taraflar aralarında uzlaşma sağlasalar bile, re’sen kovuşturulan suçlardan olması ve uzlaşmaya tabi olmaması nedeniyle şantaj suçundan dolayı soruşturma ya da kovuşturma yürütülmesine engel olmamaktadır.